Accidentele si incidentele eruptiei dentare la copii.

AAccidentele si incidentele eruptiei dentare la copii.
Eruptia dentara- reprezinta ultima etapa de formare a dintilor, constituind un proces fiziologic prin care dintele migreaza in dezvoltare sa de la locul de formare din interiorul osului maxilar catre cavitatea bucala. La sfarsitul acestui proces dintele isi va gasi locul pe arcada realizand raporturi de vecinatate potrivit unui cod genetic caracteristic fiecarui individ.
Accidentele si incidentele eruptiei dentare pot fi: locale si generale.
Locale:
– prurit gingival – copilul este agitat, plange mult, pofta de mancare este scazuta, insomnie;
– pericoronarita congestiva – inflamatie mai avansata a gingiei in zona de eruptie, copilul este agitat, refuza biberonul, salivatia este abundenta, prezinta adenopatie submandibulara;
– hematomul de eruptie – colectie sanguina inchistata aparuta cel mai adesea datorita unui traumatism;
– gingivostomatita – de la forma cea mai simpla eritematoasa, pana la cea pultacee sau ulceronecrotica;
– chistul de eruptie – descoperit accidental de parinti deoarece nu prezinta manifestari subiective generale sau locale, sub forma unei tumefactii fluctuente, de culoare albastruie, aparut in jurul unui dinte temporar.
Generale:
– manifestari febrile;
– tulburari digestive: greata, voma, diaree – ceea ce are ca rezultat stagnarea cresterii in greutate in acea perioada;
– tulburari nervoase, insomnie;
– eriteme fesiere.
Un lucru deosebit de important legat de eruptia dentara este faptul ca odata ajuns in cavitatea bucala dintele se gaseste intr-un stadiu incomplet de dezvoltare. Urmeaza o perioada de maturare a smaltului dentar, cand acesta se incarca cu minerale prin absorbtie din saliva si o perioada de dezvoltare a radacinii dentare. Pentru dintii temporari acesta se consuma intr-un interval de 1-5 ani de la eruptie iar pentru dintii definitivi dezvoltarea este completa la 2-3 ani de la eruptie. Trebuie deci acordata o grija deosebita pentru ingrijirea lor si aici putem indica un periaj dentar atent si riguros, masuri de reducere a placii dentare prin clatiri bucale cu substante antiseptice, aplicatii locale de preparate fluorurate.