Ce Trebuie sa stii despre Ortodontie
Ortodontia are ca scop diagnosticarea si corectarea anomaliilor dento-maxilare, contribuind la obtinerea unui aspect dento-facial armonios. Conform statisticilor 90% din populatie prezinta diverse anomalii dento-maxilare. Vestea buna este ca tratamentele ortodontice pot fi acum recomandate pacientilor de orice varsta.
Indicatiile tratamentului ortodontic:
1. tulburari functionale – tratamentul ortodontic corecteaza pozitiile dentare si poate influenta cresterea oaselor maxilare in scopul optimizarii functiilor importante ale aparatului dento-maxilar (masticatie, respiratie, fonatie).
2. tulburari fizionomice – tratamentul ortodontic permite obtinerea unei alinieri perfecte a dintilor si in final a unei armonii dento-faciale care va imbunatati imaginea si respectul de sine al pacientului.
In functie de tipul de anomalie dentara sau scheletala majoritatea tratamentelor ortodontice la copii incep la varsta de 9-10 ani.
Durata tratamentului ortodontic variaza in functie de varsta pacientului, amploarea si modul in care este respectat planul de tratament. Tipul de tratament va fi recomandat de catre medicul ortodont pentru fiecare caz, individualizat.
Tratamentul ortodontic propriu-zis dureaza in medie intre 2-3 ani, dupa care urmeaza alti doi ani de stabilizare a rezultatului obtinut, timp in care pacientul este periodic monitorizat de medical curant.
Daca in cazul copiilor, anomaliile mai grave, cum ar fi cele de pozitie ale maxilarelor, pot fi corectate aproape exclusiv prin tratament ortodontic, in cazul adultilor este adesea necesar un tratament combinat inter-disciplinar chirurgical si ortodontic.
Tratamentul profilactic in cazul dentitiei temporare are ca scop prevenirea instalarii unor viitoare anomalii in dentitia definitiva. Anomaliile dentare si maxilare (de tipul ocluzie incrucisata, ocluzie deschisa, ocluzie distalizata sau progenie) sunt de cele mai multe ori consecinta pierderii timpurii a dintilor temporari sau a unor obiceiuri vicioase (ex: suptul degetului). O mica parte a anomaliilor este insa determinata genetic.
Instituirea timpurie a unor masuri relativ simple poate preveni instalarea unor daune ulterioare.