Dintii copiilor nostri

Niciodata nu este prea devreme pentru ai obisnui pe cei mici cu scaunul stomatologului. Daca vreti ca copilul vostru sa aiba dinti si gingii sanatoase,sa se dezvolte armonios si din punct de vedere stomatologic, atunci trebuiesa vizitati dentistul dupa prima aniversare, chiar mai devreme daca cel mic obisnuieste sa doarma cu biberonul in gura.

Atat timp cat copilul este alaptat,nu exista pericolul aparitiei cariilor, insa dupa trecerea la alimentatia diversificata, problemele incep sa-si faca simtita prezenta. In cazul in care bebelusul este hranit cu biberonul, nu trebuie sa-l lasati sa suga peste noapte sau chiar sa doarma cu biberonul in gura. Singurul lichid permis pe timpul noptii este apa. Sucul (chiar si cel natural), laptele sunt daunatoare danturii.

Periajul dintilor
Spalatul pe dinti trebuie inceput inca de la nastere. Pare ciudat pentru unii,insa este foarte sanatos sa curatati gingiile bebelusului cu o periuta speciala sau cu o carpa moale imbibata in apa. Odata cu aparitia primilor dintisori, incepeti periajul de doua ori pe zi cu o periuta si pasta specifice varstei lor. Intre 2 si 5 ani utilizati o cantitate de pasta de dinti cat un bob de mazare. Insotiti tot timpul copilul cand se spala pe dinti. Lasati-l si chiar incurajati-l sase spele singur, insa asigurati-va ca s-a curatat cum trebuie si intervenitidaca considerati ca e cazul sa-l periati si voi.

Incidente si dinti rupti
Nu va speriati daca cel mic este un pic mai nazdravan decat ceilalti si isi rupe un dinte. Curatati zona cu o carpa foarte curata imbibata in apa calda, apoi aplicati o compresa cu apa rece pe fata copilului in dreptul dintelui rupt. Sunati dentistul!
Nu trebuie sa intrati in panica daca observati ca s-a rupt doar o parte din dinte. Insa nici nu ignorati total. Singurul care decide cat de grava esteproblema e dentistul. El hotaraste daca nervul poate fi afectat sau dacaexista pericolul unei infectii (gingiile inflamate arata ca infectia s-a instalat deja).

Dentist = prieten
Medicul stomatolog nu trebuie sa se transforme in bau-bau. Nu speriati niciodata copilul cu dusul la dentist (sau orice alt fel de doctor). Explicati-i cat de sanatos este sa mergi la stomatolog si transformati dentistul intr-un prieten. Copiii pot fi foarte emotionati sau chiar nervosi cand sunt pusi in fata unui doctor pe care il intalnesc pentru prima data, tocmai de aceea asigurati-va ca stomatologul la care mergeti este specialist in pediatrie sau lucreaza foarte bine cu copiii.