RADIOGRAFIILE DENTARE

Radiografiile dentare. De ce sunt necesare?

Va intrebati de ce va trimite medicul dentist sa faceti radiografii dentare si sunteti ingrijorat de efectul acestora asupra organismului dumneavoastra?

Ne propunem sa va raspundem la aceste intrebari si sa va asiguram de efectele minime ale radiografiilor dentare asupra sanatatii dumneavoastra.

Radiografiile dentare sunt necesare medicului dentist deoarece ofera detalii ce nu pot fi altfel obtinute, detalii esentiale pentru stabilirea unui diagnostic complet si corect in vederea efectuarii unei manopere medicale potrivita afectiunii de care suferiti.
Multe afectiuni ale dintelui si tesuturilor inconjuratoare nu pot fi vazute decat pe radiografie, cum sunt cariile interdentare, infectiile de la nivelul radacinilor (granuloame, chisturi), fracturile dentare, resorbtia oaselor maxilare datorata afectarii parodontale.
Daca asteptam ca afectarea sa devina vizibila clinic, tratamentul ar fi mai complicat, mai costisitor si cu sanse mai mici de reusita.
Radiografia dentara ajuta astfel la diagnosticarea corecta si completa a cazului clinic si la elaborarea planului de tratament.

Radiografie Panoramica recomandata la prima vizita

Orice medic dentist ar trebui sa recomande o radiografie panoramica la prima vizita a pacientului, inainte de a face orice fel de tratament.

 • In baza radiografiei panoramice, medicul si pacientul discuta despre planul de tratament care reprezinta pasii care trebuie urmati pentru rezolvarea tuturor problemelor dentare existente.
 • Radiografia panoramica furnizeaza pentru medic o imagine de ansamblu a situatiei clinice a pacientului fara a oferi informatii de finete.
 • Cuprinde ambele arcade dentare si arata destul de precis raportul dintilor cu formatiunile anatomice vecine: sinusuri maxilare, canale mandibulare.
 • Pentru realizarea unei astfel de radiografii pacientul este echipat cu echipament de protectie din plumb si este pozitionat de catre asistenta de radiologie dentara cu capul la nivelul unui aparat ce se va roti in jurul acestuia in momentul expunerii.
 • Pacientul este rugat sa stea nemiscat timp de 20 de secunde.
 • La finalul acestor 20 de secunde imaginea radiologica deja apare pe ecranul computerului.

Momentul in care se efectueaza este de obicei la inceputul tratamentului, fiind foarte important pentru stabilirea unui diagnostic general corect.

 • Rezultatul radiografiei se livreaza pe loc pe Film sau/si CD/ Tipar
 • Pacientul primeste rezultatul pe Film/Tipar printat laser la inalta rezolutie si calitate la o scala 1:1 sau marita. La cerere toate examenele radiologice pot fi trimise medicului pe email sau pe CD. De asemenea, oferim practicianului softul Easy Dent View cu ajutorul caruia se pot prelucra si  realiza masuratori ale  structurilor dentare sau osoase
 • In situatia pacientilor cu nevoi speciale sau a copiilor foarte mici, se accepta ajutorul de pozitionare dat de un membru de familie
 • In timpul expunerii pacientii sunt protejati cu un sort special de protectie avizat conform normelor
 • In general femeielor insarcinate nu li se efectuiaza radiografii dentare, decat cu avizul medicului stomatolog, ginecolog sau pe propria raspundere
 • Pentru copii nivelul de radiatii este inferior fata de cel dozat pentru o persoana adulta
 • Inaintea efectuarii unei radiografii de tip Ortopantomografie, trebuie sa va indepartati toate obiectele metalice din zona capului si gitului (cercei, coliere, agrafe etc.).
 • Va rugam sa acordati atentie obiectelor de valoare indepartate in scopul efectuarii investigatiei radiologice
 • Pentru a putea obtine o imagine radiologica de calitate, va rugam urmati intocmai instructiunile personalului de specialitate, referitor la modul in care trebuie sa stringeti dintii, cum sa tineti limba, umerii etc.

 

Siguranta radiografiilor dentare

Radiografiile dentare facute cu echipamentele de ultima generatie nu iradiaza mai mult decat o face un televizor in cateva ore de vizionare. La fiecare radiografie, pacientul poarta un sort de protectie din plumb care nu permite ca restul de zone ale corpului sa fie expuse. Riscurile sunt astfel-zero.
Cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mica, dar numarul de radiografii este limitat la recomandarea medicului. Precautii speciale sunt indicate doar pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza, doar ca masura de precautie suplimentara.