Este necesara programare pentru a face o radiografie?
Cand pot veni pentru rezultat?
Am nevoie de o pregatire Speciala inaintea efectuarii unei radiografii/ Tomografii?
Nu aveti nevoie sa va pregatiti in niciun fel pentru o scanare CT sau OPG. Atunci cand sositi, vi se va cere sa scoateti bijuteriile de pe cap si gat astfel incat sa nu aiba interferente cu examinarea. Odata ce va aflati in camera de examinare tot ce trebuie sa faceti este sa urmati instructiunile tehnicianului radiolog. Capul va sta intr-o pozitie confortabila, pe un suport, iar in jurul acestuia se va roti o cupola. Nu veti simti nimic, si veti fi avertizat de catre aparat sa inchideti ochii in timpul expunerii. In doar 20 de secunde ati terminat. Asta este tot. Nu exista injectii, restrictii alimentare sau proceduri invazive.
Pot sa fac radiografii daca sunt insarcinata / alaptez?
Avand in vedere toate aceste elemente, este de dorit insa ca in perioada primului si ultimului trimestru de sarcina sa se evite efectuarea radiografiilor, sau sa se limiteze doar la strictul necesar.
De ce radiologul paraseste camera in timpul expunerii?
Daca fac o radiografie panoramica (OPG) primesc mai multa radiatie decit in cazul unei radiografii retroalveolare?
Ce doza de radiatie primesc la o radiografie?
Dedesubt puteti vizualiza un tabel comparativ cu diferite tipuri de procedee radiologice si dozele primite in mod natural zi de zi :
Majoritatea procedurilor medicale sau dentare implica riscuri, precum si beneficii asociate acestora, iar tomografia dentara nu face exceptie. Marele beneficiu real este acela ca procedura chirurgicala de inserare a implantului poate fi planificata in detaliu pe calculator, inainte de a avea loc interventia chirurgicala propriu-zisa. Acest lucru ii este de ajutor atat medicului dentist, cat si pacientului, scurtand durata timpului de interventie si evitind aparitia complicatiilor, precum distrugerea structurilor sensibile, cum ar fi nervii. Doza efectiva de iradiere provenita de la o tomografie dentara nu ar trebui sa fie mai mare de 0.5 mSv / arcada si, de fapt, este mai mica de 0.3 mSv / arcada in cazul celor mai moderne echipamente.
S-a discutat mult despre doza de iradiere transmisa de anumite proceduri medicale. Aceasta depinde de la pacient la pacient (in functie de varsta si sex). Pentru a avea o perspectiva mai larga, orice persoana primeste anual o iradiere naturala de la sol in jur de 2.2 mSv, astfel iradierea provenita de la un computer tomograf este echivalenta cu mai putin de 3 luni de iradiere naturala de la sol. Cu alte cuvinte, doza de iradiere primita de la o singura investigatie de computer tomograf, va fi primita oricum in urmatoarele luni, din mediul natural.