CE SINT RADIATIILE

Despre radiatiile X

Toate elementele din mediul inconjurator – alimentele, aerul, apa, solul etc. – sunt alcatuite din microparticule numite “atomi”. O parte din atomii existenti in natura sunt instabili si elibereaza energie sub forma de unde sau particule (tip alfa si beta). Aceste unde sau particule sunt cunoscute ca “radiatii”.

Oamenii sunt expusi radiatiilor in permanenta, fie ca acestea provin de la surse naturale (radiatiile atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale (televizorul, monitorul computerului sau telefoanele mobile). Efectele lor asupra organismului sunt prea mici pentru a fi considerate periculoase.

RADIATIILE DIN

Mediul Inconjurator

De exemplu, oamenii care calatoresc cu avionul se expun radiatiilor cosmice intr-o masura variabila in functie de altitudinea si latitudinea la care se efectueaza zborul. Studiu comparativ asupra dozei de radiatii cosmice inregistrate in timpul zborului cu avionul:

Data decolarii 31.07.2009 31.07.2009
Distanta parcursa Bucuresti – Timisoara Bucuresti – Londra
Durata totala a zborului 01 : 15 hh : mm 03 : 45 hh : mm
Doza efectiva de radiatii cosmice inregistrate 2 μSv 23 μSv

CE SINT RADIATIILE

Radiatiile Medicale

Incepand cu anii ’50, radiatia a fost folosita din ce in ce mai mult in diagnosticari si tratamente medicale. Astfel, cu ajutorul tehnicii medicale nucleare se afirma sau se confirma anual milioane de diagnostice: se localizeaza si se descriu tumori, fracturi, afectiuni dentare etc. De asemenea, in zilele noastre radiatiile sunt utilizate si in tratamentul cancerului.

Pentru o apreciere mai clara a nivelului de radiatii la care sunteti expus la efectuarea unei tomografii digitale cu ajutorul CBCT, va prezentam in continuare o lista comparativa de procedee si dozele emise.

Trebuie retinut insa faptul ca rolul CBCT este de a furniza informatiile necesare pentru diagnosticarea si tratarea unei afectiuni, iar daca medicul specialist va indruma catre o astfel de examinare inseamna ca beneficiile analizei depasesc considerabil posibilele riscuri.

Computer Tomograf Standard                                      1200 – 3300 μSv
Radiografie Panoramica efectuata cu
ajutorul CBCT(Cone Beam Computer Tomograph)         6,7 – 7 μSv
Doza medie de radiatii emisa de CBCT                     20 – 250 μSv
Doza de radiatie naturala anuala medie*                2,2 μSv / locuitor