Zaharul si dintii copiilor

Zaharul si dintii copiilor
Zaharul nu este un aliment „rau” in sine, dar consumat in exces este responsabil de multe probleme de sanatate. E bine sa stiti sa diferentiati sursele de zahar, in sensul ca unele sunt mai daunatoare decat altele, cel putin in ceea ce priveste gradul in care afecteaza dintii copiilor. Va prezentam cele mai daunatoare surse de zahar:
• Bomboanele tari, in special cele lipicioase. Acadelele, bomboanele tari, sunt realizate din zahar rafinat si se lipesc de dinti, prelungindu-i efectul.
• Bomboanele acrisoare contin acizi care le fac chiar mai daunatoare decat bomboanele tari. (Prin comparatie, ciocolata si bomboanele moi sunt mai „blande” cu dintii, dar acest lucru nu trebuie sa va faca sa credeti ca pot fi consumate fara probleme si in orice cantitate!)
• Bauturile carbogazoase. Supraincarcate cu zahar, sucurile se numara printre cele mai periculoase alimente pentru sanatate. Mai au in compozitie, de asemenea, si acizi care, alaturi de zahar, transforma aceste sucuri intr-un dusman de temut pentru dintii copiilor.

Oferiti-le copiilor mere, banane, ananas sau morcovi in loc de bomboane sau prajituri incarcate de zahar. Fructele si legumele contin fibre, care impiedica eliberarea rapida a zaharului in sange si prelungesc senzatia de satietate si nivelul de energie, asadar sunt optiuni extrem de sanatoase pentru gustarile copiilor. Din aceleasi motive, si cerealele integrale fara zahar sunt o alta alegere foarte buna pentru gustari.